Dřezové baterie: jaké jsou v dnešní době na výběr?

Dřezové baterie: jaké jsou v dnešní době na výběr?

Představte si, že pohnete pákou a kuchyňská baterie vám natočí vodu o teplotě na zalití čaje nebo kávy. To není žádné sci-fi, takto opravdu fungují některé dřezové baterie.
23. 7. 2024

Dřezové baterie nekupujeme tak často, možná jste se po nich naposledy dívali před 20, 30 lety, kdy jste zařizovali svoji současnou kuchyni. Tím pádem možná ani nevíte, jak velkého pokroku bylo v tomto specifickém segmentu dosaženo. Představme si aktuálně nabízené typy kuchyňských baterií. Pokud plánujete rekonstrukci nebo se stěhujete do nového, třeba vám naše informace pomohou vybrat novou baterii do vaší kuchyně.

Dřezové baterie se změnily, protože se změnilo jejich vnímání

Jen stručný úvod. Důvod, proč současné dřezové baterie vypadají jinak, je dán tím, že se změnilo jejich vnímání, obdobně jako se změnilo vnímání kuchyně jako takové. Kuchyně není jen užitková místnost, je to místnost, kde někteří z nás tráví hodně času. Nachází zde klid pro soustředění na práci, relaxaci (ano, u vaření si můžeme skvěle odpočinout) i zábavu, když zde pořádáme posezení s přáteli nebo rodinou. 

Ve dřezu myjeme nádobí – často jenom nadměrně velké nádobí, protože na příbory nebo skleničky už máme myčku. Uživatel by tak měl mít dostatek prostoru, aby ve dřezu umyl velký hrnec. Problém představují třeba skleničky na víno, které nelze mýt v myčce. Často mají nešikovný tvar, který znemožňuje jejich snadné umytí v ruce. Výrobci kuchyňských baterií přichází s technologiemi, které tento problém řeší. Brzy si je představíme. 

Na závěr, kuchyňská baterie by měla být také krásná. Spolu se dřezem je centrem kuchyně a udává tak punc celé místnosti.

Nástěnné dřezové baterie

Na naší prohlídce jednotlivých typů baterií se jako první seznámíme s nástěnnými bateriemi. Umisťují se na zeď nad kuchyňský dřez. 

Ve starších kuchyních byly hojně rozšířené, teď se od nich upouští. Důvod je prostý – mají složitější instalaci a fixní polohu, což znemožňuje uživateli v průběhu času udělat změny konfigurace pracovní plochy.  Pokud ale rekonstruujeme například kuchyni po babičce a chceme zachovat její specifický ráz, můžeme si vybrat. Výrobci stále nástěnné dřezové baterie ve své nabídce mají. Některé dokonce mají elegantní design ve stylu retro, právě proto, aby se dobře adaptovaly do starobyle působící kuchyně. 

Rozteč nástěnných baterií je 150 mm, nebo u některých modelů i 100 mm.

Stojánkové dřezové baterie

Nejširší výběr má uživatel v segmentu stojánkových kuchyňských baterií. Výrobců, kteří je uvádí na trh, jsou desítky, modelů je pak celkově na tisíce. Stojánkové baterie jsou navrženy pro instalaci přímo na dřez nebo pracovní desku v kuchyni. V současné době stojánkové baterie mívají otočný výtok. Někdy je možné výtokem otáčet o 360°, což umožňuje vysokou flexibilitu. Nejčastější typ ovládání je pákový. Ten má své výhody – umožňuje snadné ovládání teploty vody a intenzity pouze jednou rukou. Modely se dvěma oddělenými kohoutky pro teplou a studenou vodu jsou ale také stále ještě k mání. 

Protože baterií je na výběr tak velké množství, můžete se setkat s množstvím různých designových provedení. Pokud se zastavíme jen u barvy – chromová povrchová úprava stále převažuje, ale už dávno nejde o dogma. Pozornost si získává třeba černá nebo bílá úprava. V současné době ale najdete baterie snad ve všech možných barvách.

Dřezové baterie: jaké jsou v dnešní době na výběr?

Stojánkové dřezové baterie se speciálními funkcemi

Otočným výtokem to nekončí, možných vylepšení dřezové baterie je mnohem více. Někteří prodejci dávají do zvláštní kategorie takzvané dřezové baterie pod okno. To znamená, že dřezovou baterii můžeme sklopit nebo snížit, když chceme okno otevřít. Jiné baterie mají výsuvný mechanismus, který umožňuje baterii vyjmout nebo posunout do strany. 

Vybrat si můžeme také stojánkové dřezové baterie, které mají integrovanou sprchovou hlavici na vytahovací hadici. Tato funkce nabízí větší flexibilitu a pohodlí při používání. Proudem vody lze lépe dosáhnout na nečistoty na dně vysokých a úzkých skleniček na víno. Také jiné předměty, které se opravdu nešikovně umývají v ruce, jako je struhadlo, umyjeme s výsuvnou sprškou mnohem pohodlněji.

Dřezové baterie s ohřevem vody

Rychlovarná konvice sice má ve svém názvu přídomek „rychlý“, ale v některých situacích máme pocit, že pracuje nesmírně pomalu. Když pořádáme sezení s přáteli a je nutné pro ně připravit osm hrníčků s čaji, trvá to celou věčnost. Jinak tomu ale je, pokud máme v kuchyni baterii s ohřevem vody. Mají zabudovaný elektrický ohřívač vody. Když otevřeme kohoutek na teplou vodu, studená voda protéká tímto ohřívačem, který ji rychle zahřeje. Ohřívač vody se aktivuje pouze při průtoku vody, což znamená, že teplá voda je dostupná téměř okamžitě a pouze tehdy, když ji potřebujeme. To je energeticky efektivnější než tradiční ohřívače vody, které neustále udržují velký objem vody teplý. Obvykle je ohřívač umístěn už v těle baterie, nebo pod dřezem. Samozřejmostí jsou pojistky, které brání opaření při nešikovné manipulaci. To ocení zvláště domácnosti s dětmi.

Beztlakové dřezové baterie

Na závěr ještě představme beztlakové dřezové baterie. Ty jsou navrženy pro použití s beztlakovými (otevřenými) ohřívači vody. Tyto ohřívače mají vlastní zásobník a nejsou pod stálým tlakem. Voda je ohřívána v zásobníku a pak stoupá nahoru, kde vytéká otevřeným odtokem přímo do ramínka baterie. 

Beztlakové baterie jsou energeticky efektivní, protože ohřívají pouze omezené množství vody podle potřeby. Na druhou stranu, průtok vody může být nižší než u tlakových systémů, takže když někdy uživatel potřebuje větší množství teplé vody na jeden odběr, může mít problém.